ESMÉ BAK . 06 Maart 2017 . 2 comments

Het jeukt niet, maar het krimpt wel

Met ‘het’ bedoelen we kasjmierwol, want eerlijk is eerlijk, wie heeft er nog echt zin om een wasvoorschrift onder de loep te nemen? Er zijn natuurlijk mensen die hier wel tijd voor uittrekken, maar voor alle anderen: lees vooral even deze blog! We krijgen zelf vaak vragen over de behandeling van onze kasjmieren items. Naast onze vakkennis hebben we ook nog wat onderzoek gedaan. In deze blog geven we een volledige handleiding over het schoonhouden, bewaren en verzorgen van kasjmier producten.

Laten we starten bij het begin. Kasjmier is een wolsoort, maar wordt niet gesponnen uit de vacht van een schaap, zoals je misschien zou denken. Nee, deze fijnere wolsoort is afkomstig van de weelderige lokken van een kasjmiergeit. In tegenstelling tot een schapenvacht, is de vacht van een kasjmiergeit veel minder gekruld. De vezels zijn daardoor veel zachter en de haren veel dunner. De diameter van de haren van een kasjmiergeit is ongeveer de helft van een schapenhaar. Juist, omdat kasjmiergaren uit zulk kwetsbaar haar worden gesponnen is kasjmier één van de meest exclusieve wolsoorten die er bestaan. Tot dusver weten we dat we te maken hebben met wol, een stof die we beter niet (te heet) kunnen wassen.

Natuurlijk fris

Hoe houd je kasjmier dan wel schoon, als je het beter niet kunt wassen? Door veel te luchten, daar zweren de experts bij. Kasjmier is een volledig natuurproduct en daarmee zelfreinigend. Met goed uitkloppen en regelmatig luchten kom je dus al een heel eind en hierdoor voelt je wollen kleding weer als nieuw. Zelf stomen is natuurlijk ook een optie en daar heb je niet per se een duur stoomapparaat voor nodig. Hang je sjaal, of ander kasjmierproduct gewoon eventjes in de badkamer, terwijl je zelf een douche neemt en de vochtdampen zullen de sjaal reinigen.

Gewoon niet in de wasmachine

Nu wordt het interessant… Persoonlijk raden wij het af om kasjmier te wassen. Simpelweg vanwege het feit dat je deze wolsoort echt op de juiste temperatuur moet wassen om krimpen te voorkomen. En dat standje staat helaas nog niet op de wasmachine, ook niet op eentje met een hightech touchscreen. Vlekken zijn niet altijd te voorkomen, dat snappen we, vandaar dat we het wel raadzaam vonden om toch iets van “wasadvies” te geven. Is het helaas zo ver gekomen dat je je kasjmieren producten echt moet wassen, trek dan wel even het wasvoorschriftje vanonder het label vandaan. Kasjmier was je in koud tot lauwwarm water en maak dan het liefst alleen de vlek nat. Als je heel het item gaat wassen, laat deze dan niet te lang in het water liggen. Je kunt je kasjmier product met wasmiddel of met een (cashmere) shampoo wassen, maar spoel de resten hiervan goed weg. Wring kasjmier nooit uit!

  

Drogen doe je het beste door de kasjmieren kledingstukken in de juiste vorm op een handdoek te leggen. Niet in de buurt van droge lucht, dus ver van de verwarming vandaan. Sommige kasjmieren producten kunnen wel gestreken worden, maar doe dit met een vochtige katoenen doek. Deze leg je tussen het wollen kledingstuk en het strijkijzer om zo het wol te beschermen.

Geen sneeuw, geen roos…

Maar wel pluisjes (van je kasjmieren kleding). Helaas is dit niet te voorkomen. Het pillen van de wol is eveneens een natuurlijk proces. Door het dragen schuren de kwetsbare vezels van de wol tegen elkaar. De klitjes die hieruit ontstaan vallen zo nu en dan uit in de vorm van een pluisje. Zelf hebben wij ondervonden dat het regelmatig rollen met een pluizenroller echt helpt. De “klitjes” worden minder en de losse pluisjes verdwijnen. Mocht je echter voor een rigoureuze aanpak willen gaan, dan zou je aan de gang kunnen gaan met een pluizentondeuse. Zelf hebben wij hier geen ervaring mee, maar we adviseren je hier heel erg secuur mee te werk te gaan. Trek vooral de wolknoopjes niet los, dat kan de structuur van de wol beschadigen.

 

Er zaten twee …

 

Nou, die zaten er dus mooi niet! Want motten heb je liever niet in je wollen kleding zitten, maar helaas voelen zij zich hier wel heel erg op hun gemak. Kasjmier bewaar je het beste liggend, maar daarmee bied je ze helaas ook een bedje aan. Het boven genoemde reinigings- en onderhoudsproces is ook vereist om motten te mijden. Zelf voorzien wij iedere bestelling van een zakje mottenballen, maar ben je in een “DIY mood” maak dan zelf geurzakjes voor in je kledingkast. Motten houden niet van kruidige geuren zoals de geur van munt, rozemarijn, lavendel en tijm. Laat je wollen kleding ook niet te lang in de kast liggen, draag je de stukken niet, schud ze dan wel regelmatig uit.

 

 

Onze Inez Cashmere verpakking kan er aan meehelpen om jouw kledingstuk dus nog heel lang mooi te houden als deze de kast in gaat. Wij hopen dat je de sjaal toch heel vaak draagt en daarom konden we je natuurlijk geen tips en tricks onthouden. Laat je sjaal dus zo en dan lekker luchten. Schud je kleding uit om motten en pluisjes te helpen voorkomen. En probeer wassen te vermijden. Ga je hier wel aan beginnen, gebruik dan altijd een speciaal wasmiddel, was op de juiste tempratuur en vergeet het wasvoorschrift niet te checken (onder het labeltje)!

 

2 comments

  • BERT VAN LOOSDRECHT- 08 MAART 2017 11:37

    Handig! Ik verzorgde mijn sjaal helemaal niet, maar ga ik wel doen.

  • KAN WAH- 07 MAART 2017 18:45

    Goed verhaal! Hier heb ik wat aan :) Super dank voor het delen!

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden*

Recent posts

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »